Бразилският президент Жаир Болсонаро наруши вчера  двудневното си мълчание след

...
Бразилският президент Жаир Болсонаро наруши вчера  двудневното си мълчание след
Коментари Харесай

Болсонаро не признава победата на Лула

Бразилският президент Жаир Болсонаро наруши вчера  двудневното си безмълвие след загубата на изборите от някогашния президент Луиз Инасио Лула да Силва. Той направи двусмислено заричане да съблюдава конституцията, само че без да признае спечелилия или провалянето си. Поддръжниците му проведоха митинги в цялата страна, целящи да блокират живота в най-голямата латиноамериканска страна, написа в. " Вашингтон пост ".

Болсонаро остави на началника на кабинета си Сиро Ногейра да каже, че ще стартира развой по предаване на властта на държавно управление на Лула. По този метод Болсонаро на процедура е признал загубата си, без да я загатва, като в същото време е взел образец от своя съдружник, някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, внушавайки, без да дава доказателства, че вотът е бил по някакъв метод изопачен - позиция, целяща да подкопае легитимността и престижа на Лула, разяснява изданието.

Сега остава въпросът по какъв начин мненията на президента ще бъдат признати от хилядите му поддръжници, които блокираха стотици автомагистрали в цяла Бразилия в опит да сковават страната, и по някакъв метод да трансформират резултата от изборите, написа вестник " Ню Йорк таймс ". За хората, които са следили трите десетилетия, прекарани от Болсонаро в политиката - интервал, през който той до момента в никакъв случай не е губил избори - реакцията му не е била изненадваща, показва изданието. Той от дълго време е прочут като политик, воден от страстите си, който се нахвърля против политическото статукво и се показва за жертва на скрит план от страна на левицата.

В своята тирада нощес Болсонаро съобщи, че следизборните митинги, които се провеждат от неговите най-пламенни последователи, в това число с камиони и барикади от горящи гуми за блокиране на основни автомагистрали, са плод на " отвращение и чувство за неправда от метода, по който се е развил изборният развой ", написа английското издание " Гардиън ". Вестникът цитира политическия анализатор Томас Трауман, съгласно който отводът на Болсонаро да признае изрично, че е изгубил изборите, както и сигналите, които изпраща към протестиращите, отразяват негови подмолни старания да си обезпечи някакъв тип неофициална прошка, която да го защищити от правосъдно гонене, откакто съобщи властта и загуби президентския си имунитет.

Вече от най-малко година Болсонаро се пробва да хвърли подозрения върху честността на бразилската изборна система, потвърждавайки, без доказателства, че машините за гласоподаване в страната са податливи на измами и вследствие на това в този момент стотици автомагистрали в цялата страна са блокирани от дребни групи негови поддръжници, които упорстват изгубилият изборите президент да извърши държавен прелом против Лула.

Въпреки внушителните си размери, Бразилия има доста едва развита междуградска железопътна инфраструктура, което значи, че пътищата са жизненоважни за транспорта на хора и артикули в страната, отбелязва изданието.

" Телеграф " напомня, че проведена стачка на водачите на камиони през 2018 година е предизвикала индустриални загуби в цялата страна в размер на към 5,8 милиарда $, в случай че водачите блокираха пътищата единствено за 10 дни. Заради актуалните блокади на автомагистралите кланиците и млекопреработвателните предприятия в Централния западен район на Бразилия към този момент са били принудени да спрат работа и има опасения, че снабдяването на супермаркетите и бензиностанциите могат да бъдат застрашени, в случай че митингите продължат, написа " Телеграф ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР